Næste generation af robotter

Bedre og billigere sensorer, øget datakraft og kunstig intelligens er ved at skabe en ny generation af fleksible og intelligente robotter. Globalt investeres der massivt i robotområdet i disse år, hvilket medføre massive ændringer af mange industrier og vores arbejdsmarked som helhed.

Robotterne kommer ikke – de er her allerede

Robotter har siden 60’erne levet et relativt soleret liv i fabriksanlæg, hvor de er blevet brugt til at løse opgaver som var ”dull, dangerous or dirty” – eksempelvis i bilindustrien. Den teknologiske udvikling har de seneste år gjort det muligt at benytte robotter i mange andre typer sektorer, herunder sundhedsvæsenet, militæret, servicebranchen, private hjem m.m. 

Robotter er mange ting

Ordet ”robot” betyder oprindeligt slave, og bliver traditionelt defineret som en programmerbar maskine der kan sanse sine omgivelser, bevæge sig og håndtere fysiske genstande. I dag bruges robotbegrebet dog også til at beskriver mange andre typer af automatisering, herunder softwarerobotter til administrations- og kommunikationsopgaver.

Robotterne og os

Robotter vil i højere og højere grad kunne arbejde tæt sammen med mennesker og vil i fremtiden være en integreret del af vores dagligdag på arbejdspladsen og i vores hjem. De seneste år er der sket store fremskridt i at udvikle robotter, der ligner og opfører sig som mennesker. Robotter har dog stadig ikke samme forståelse for sine omgivelser og samme tilpasningsevne som os.